piątek, 13 marca 2015

IV

Dziś pokażemy Wam kolejny prosty i smaczny przepis. 
 Tym razem na: 

KOTLECIKI Z PIERSI INDYCZEJ I KASZY JAGLANEJ


Składniki na około 6 kotlecików:
- kasza jaglana 50g (4 łyżki)
- mielona pierś indyka 100g
- pomidor (1 sztuka)
- cebula (1/2 sztuki)
- czosnek (1 ząbek)
- rodzynki (3 łyżki)
- koncentrat pomidorowy (1 łyżka)
- jajko (1 sztuka)
- olej rzepakowy (2 łyżki)
- słodka papryka (1/2 łyżeczki)
- ostra papryka (1/2 łyżeczki)
- oregano (1 łyżeczka)
- natka posiekanej pietruszki (1 łyżka)

Sposób przygotowania:
- Dokładnie opłukaną kaszę gotujemy przez około 15 minut, pod przykryciem (w potrójnej ilości wody)
- Dobno posiekaną cebulę i czosnek podsmażamy na łyżce oleju i dodajemy przyprawy. Następnie dodajemy to do ugotowanej już kaszy.
- Pierś z indyka podsmażamy na łyżce oleju, po czym dodajemy do niej posiekanego w kostkę pomidora i smażymy przez kilka minut.
- Drobno siekamy rodzynki, następnie łączymy WSZYSTKIE składniki razem.
- Formujemy małe kotleciki, które nastepnie skrapiamy odrobiną oliwy i rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wstawiamy kotleciki i pieczemy przez około 20 minut.



Wartość odżywcza dwóch kotlecików:
Energia: 219 kcal
Białko: 12 g
Tłuszcz: 9 g
Węglowodany: 22 g
Błonnik pokarmowy: 2,5 g

2 komentarze: